Paul Widén

Spänd stämning i Jerusalem inför fredagsbönen

Tidigt i torsdags morse tog israelisk polis bort de övervakningskameror och andra kvarvarande säkerhetsanordningar kring Templetberget/ Haram al-Sharif i Jeursalem som hade installerats efter den dödliga terroristattacken den 14 juli. Några dagar tidigare hade de nyinstallerade metalldetektorerna vid områdets ingångar monterats ner, men trots denna kapitulation från Israel sida fortsatte den muslimska bojkotten av området. Den muslimska bönen förrättades istället i protest på gatorna utanför Tempelberget/ Haram al-Sharif, vilket vid upprepade tillfällen urartade i skärmytslingar mellan muslimer och israelisk polis. I förhoppning att slutligen återställa lugnet beslutade därför Israel att även ta bort de nyinstallerade övervakningskamerorna och andra säkerhetsanordningar som användes som förevändning för den fortsatta bojkotten. Efter några timmars spänd väntan under torsdagen meddelande slutligen Wakfen, den muslimska myndigheten som förvaltar Tempelberget/ Haram al-Sharif, samt den palestinska myndigheten i Ramalla att alla villkor man framfört till Israel hade uppfyllts och att bojkotten därmed var hävd.

Tusentals segerjublande muslimer tågade därefter upp på moskéområdet, vilket genast urartade i sammandrabbningar med israelisk polis. Över hundra människor uppges ha skadats i oroligheterna i och omkring Tempelberget/ Haram al-Sharif under torsdagseftermiddagen. Senare samma dag, efter den sista muslimska bönen för dagen, valde ett hundratal unga palestinier uppe på moskéområdet att inte lämna platsen för natten, trots uppmaningar från både Wakfen och israelisk polis. Istället försökte de barrikadera sig inne i al-Aksamoskén, dit israelisk polis till slut gick in för att gripa dem. Enligt palestinska källor uppgick antalet gripna till över 100.

Fredagsbönen är veckans religiösa höjdpunkt för muslimer. I al-Aksamoskén lockar den vanligtvis till sig flera tusen människor. De två gångna veckornas oroligheter har ökat risken för att fredagsbönen urartar i sammandrabbningar. Israel har extrainkallat tusentals poliser till Jerusalem för att bevara ordningen, och polischefen Yoram Halevi uppmanade under torsdagseftermiddagen muslimer att hörsamma sitt eget ledarskap och inte utmana polisen. ”Alla som försöker skada polisen eller andra medborgare ska inte förvånas om detta resulterar i dödsoffer och skadade demonstranter”, förklarade han.

Paul Widen

Israel tar bort metalldetektorerna från Tempelberget

Klippdomen på Tempelberget i Jerusalem.

Israels säkerhetskabinett uppgav tidigt i tisdags morse att man hade beslutat att ta bort metalldetektorerna vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif som installerades för lite mer än en vecka sedan. Tillkännagivandet kom bara några timmar efter att Israel evakuerade hela sin ambassadpersonal från Jordanien, däribland en säkerhetsanställd som i söndags eftermiddag var inblandad i en våldsam incident inne på det israeliska ambassadområdet i Amman. Israels militärcensur förbjöd all rapportering i Israel om incidenten tills tidigt i måndags morse, men internationell arabisk media uppgav redan i söndags kväll att två personer hade skjutits till döds ”nära Israels ambassad”. Händelsen inträffade under söndagseftermiddagen när en 17-årig jordansk hantverkare skulle montera ihop möbler inne på ambassadområdet och plötsligt gick till attack med en skruvmejsel mot en israelisk ambassadanställd, som råkade vara säkerhetsansvarig på ambassaden och därför beväpnad. I självförsvar sköt han ihjäl 17-åringen och ytterligare en jordansk medborgare som befann sig på platsen. Svårt skadad fördes därefter den israeliske säkerhetsanställde till ett sjukhus i Amman, där jordansk militär i sedan kvarhöll honom trots att han omfattades av diplomatisk immunitet. Detta utlöste i sin tur den värsta diplomatiska krisen mellan Israel och Jordanien på 20 år. Israel krävde att den säkerhetsanställde villkorslöst skulle få lämna Jordanien, medan Jordanien krävde att Israel först skulle ta bort metalldetektorerna vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif. Intensiva diplomatiska förhandlingar under måndagen resulterade till slut i att den säkerhetsanställde tillsammans med hela den israeliska ambassadpersonalen mycket hastigt lämnade Jordanien sent på måndagskvällen. I utbyte krävde alltså Jordanien att Israel skulle ta bort de kontroversiella metalldetektorerna, vilket Israels regering några timmar senare tillkännagav att man skulle göra. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu förnekade att händelserna var sammankopplade och hävdade istället att beslutet att ta bort metalldetektorerna gjordes på inrådan av israeliska säkerhetsorgan. Nästan allt tyder dock på att Jordanien effektivt utnyttjade den dödliga incidenten på Israels ambassad i Amman för att tvinga Israel att tänka om beträffande de nya säkerhetsrutinerna på Tempelberget/Haram al-Sharif.

Nyheten att metalldetektorerna kommer att tas bort mottogs med stor glädje bland muslimer i Jerusalem, som tolkade beslutet som ett israeliskt nederlag. Segerjubel i närheten av Tempelberget/Haram al-Sharif på natten mellan måndagen och tisdagen urartade i konfrontationer med israelisk polis, men inga allvarliga skador har hittills rapporterats.

Israels regering uppger att metalldetektorerna kommer att ersättas med andra säkerhetsåtgärder, bland annat högupplösta säkerhetskameror som kan avslöja dolda föremål under kläderna. Motsvarande 250 miljoner kronor har öronmärkts för att säkerställa området, ett arbete som väntas bli färdigt vid årsskiftet.

Det återstår att se om Israels beslut att ta bort metalldetektorerna kommer att lugna den uppiskade stämningen i Jerusalem och på Västbanken eller om vreden nu istället kommer att riktas mot de nyinstallerade säkerhetskamerorna.

Paul Widen

Tre israeler mördade på Västbanken

Scen från köket i huset där fredagskvällens terroristattack utfördes.

Tre israeler på bosättningen Halamish norr om Ramalla knivhöggs till döds av en palestinsk terrorist på fredagskvällen. En fjärde person, en kvinna i 60-årsåldern, skadades svårt i samma attack, som utfördes när offren satt och åt sabbatsmiddag tillsammans. Förövaren har i palestinska medier identifierats som Omar al-Abed, en 19-åring hemmahörande i samma område. I skydd av mörkret lyckades han obemärkt bryta sig in på bosättningen och genom ett fönster ta sig in i huset där sammanlagt 10 personer satt och åt middag. När terroristen stormade in med en kniv i högsta hugg lyckades en kvinna vid bordet snabbt föra undan de fem barn som var närvarande och gömma sig med dem i ett sovrum, där hon sedan ringde polisen och ropade på hjälp genom ett fönster. En israelisk soldat på helgpermission hörde hjälpropen och skyndade sig till platsen och sköt terroristen, dock utan att döda honom. De mördade israelerna uppges ha varit en kvinna och en man i 40-årsåldern och ytterligare en man i 60-årsåldern. Det äldre offret var de båda yngre offrens far; den svårt skadade kvinnan var deras mor.

Dådet kopplas samman till den gångna veckans våldsamma protester mot metalldetektorer vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif i Jerusalem som israelisk polis installerade förra helgen. Protesterna trappades upp ytterligare under fredagen, då tusentals palestinier samlades på flera håll i Jerusalem och på Västbanken för att demonstrera mot de nya säkerhetsåtgärderna, som muslimska och palestinska ledare anser strida mot status quo-avtalet som nåddes mellan parterna 1967. Wakfen, den muslimska myndigheten som förvaltar Tempelberget/Haram al-Sharif, har därför manat alla muslimer att bojkotta metalldetektorerna och därmed i praktiken att hålla sig borta från platsen. Istället har man genomfört den muslimska bönen på gatorna precis utanför moskéområdet. Enligt palestinsk media sköts tre demonstranter ihjäl under fredagen på olika håll i Jerusalem med omnejd under de våldsamma protesterna. Minst 200 människor uppges ha skadats. Uppgifterna om dödsoffer har ännu inte bekräftats av Israel.

Det muslimska och palestinska ledarskapets kompromisslösa motstånd mot de nya säkerhetsåtgärderna har fått delar av det israeliska ledarskapet att överväga en mjukare linje för att undvika att våldet trappas upp ytterligare. Ett förslag som har dryftats vore att ersätta metalldetektorerna med mindre, handhållna detektorer, som bara skulle användas om en besökare väcker misstankar bland säkerhetspersonal. Under ett extrainkallat sammanträde i torsdags kväll diskuterade Israels säkerhetskabinett detta och andra förslag. Tidigt i fredags morse beslutade man dock att inte ta bort metalldetektorerna, samt att förbjuda muslimska män som yngre än 50 år och som inte bor i Gamla Stan från att komma in genom stadsportarna. De värsta oroligheterna under fredagen inträffade därför på olika håll utanför Gamla Stan och under demonstrationer på Västbanken.

Det våldsamma muslimska motståndet mot de nya säkerhetsåtgärderna har tvingat den palestinska myndigheten att anta en allt hårdare attityd mot Israel för att inte uppfattas som svag och tillmötesgående. Sent på fredagskvällen tillkännagav därför myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas att man med omedelbar verkar kommer att bryta alla kontakter med Israel ”tills dess Israel upphäver de åtgärder som har införts mot vårt folk i al-Aksa och Jerusalem”. Abbas hävdade även att de israeliska säkerhetsåtgärderna syftade till att ta ”kontroll över al-Aksa och splittra den” och manade sin ärkerival Hamas, terroristorganisationen som styr i Gaza, att gå med på en försoning med den palestinska myndigheten och konfrontera Israel under Abbas ledarskap. Israel har i skrivande stund inte kommenterat det mycket dramatiska uttalandet.

Paul Widen

Judisk bön på Tempelberget

Judar reciterade Kaddish-bönen intill Klippdomen på måndagen (foto: Israel Hatzola)

Strax efter klockan 13 lokal tid på söndagen öppnades Tempelberget/Haram al-Sharif för muslimska besökare igen efter att ha varit avstängt sedan fredagens terroristattack. Under avstängningen gjorde israelisk polis en snabb genomsökning av den 150000 kvadratmeter stora platsen, under vilken man hittade en mängd knivar, knölpåkar, stenslungor och chockgranater. Genomsökningen gjordes i koordination med Wakfen, platsens islamiska förvaltning, vars representanter åtföljde de israeliska poliserna.

Israels regering beslutade i lördags kväll att installera metalldetektorer vid alla ingångar till moskéområdet, ett beslut som Wakfen genast motsatte sig, då man menade att det bröt mot status quo. I protest mot de israeliska säkerhetsåtgärderna uppmanade därför Wakfen alla muslimer att vägra gå igenom metalldetektorerna och därmed hålla sig borta från platsen. Bönegudstjänster hölls istället av Wakfen på gatan utanför moskéområdet, där man också uppmanade den uppretade folkskaran att blockera ingångarna för de muslimer som valde att ignorera bojkotten. Flera gånger under söndagseftermiddagen uppstod därför handgemäng när israelisk polis tvingades ingripa för att avhysa demonstranter som blockerade ingångarna.

Trots protesterna vid ingångarna valde flera hundra muslimer gå igenom metalldetektorerna och in på moskéområdet, där bönegudstjänserna hölls i vanlig ordning och i lugn och ro. På måndagen öppnades platsen även för ickemuslimska besökare, och eftersom Wakfens anställda fortfarande vägrade att beträda platsen pga metalldetektorerna kunde judiska besökare göra det man inte kunnat göra där sedan 1967, nämligen att be. Normalt brukar nämligen representanter för Wakfen alltid åtfölja judiska besökare för att försäkra sig om att platsens böneförbud för ickemuslimer efterlevs. Numera får judar inte ens ta med sig vattenflaskor på Tempelberget, eftersom fromma judar reciterar en välsignelse innan de dricker, och därmed bryter mot böneförbudet. De nitiska Wakf-representanternas frånvaro på måndagen gjorde det möjligt för en grupp besökande judar att recitera kaddish-bönen för att hedra de två drusiska polismännen som dödades under fredagens terroristattack. Händelsen var dramatisk och helt odramatisk på samma gång, samtidigt som den var både fräck och ödmjuk. Dramatisk därför att det var första gången på 50 år som judar öppet och obehindrat bad på platsen, och odramatisk därför att deras bön var en enkel lovsång till Skaparen. Fräck därför att de stod på jordens kanske mest omstridda plats och gjorde något som var förbjudet, och ödmjuk därför att de med sin bön valde att hedra två ickejudar som hade offrat sina liv i Israels tjänst.

Status quo-avtalet som slöts mellan Israel och Wakfen 1967 innebar att Wakfen fick fortsätta att administrera hela Tempelberget/Haram al-Sharif, medan Israel fick ansvaret för säkerheten på platsen. Israel menar att de nyinstallerade metalldetektorerna faller inom ramen för status quo-avtalet, medan Wakfen menar att de utgör att brott mot detsamma. Samtidigt hävdade den palestinska myndighetens minister med ansvar för Jerusalem Adnan al-Hussseini under söndagen att Israel utnyttjade helgens avstängning av platsen för att planera utgrävningar under al-Aksa-moskén. Påståendet är inte nytt, då al-Husseini tidigare vid upprepade tillfällen har framfört samma anklagelse och påstått att utgrävningarna är ett led i Israels planer på att bygga det tredje Templet på den plats där al-Aksa-moskén idag står.

(Här är det värt att inflika att inga arkeologer tror att Salomos och Herodes Tempel låg på den plats där al-Aksa-moskén [byggnaden med den blygråa kupolen längst söderut på Tempelberget] idag står. Konsensus är istället att det låg precis där Klippdomen [byggnaden med guldkupolen] står idag. Många [inklusive Carl Bildt och pinsamt många muslimer] kallar felaktigt denna byggnad för ”Klippmoskén” och blandar ihop den med al-Aksa-moskén, men guldkupolen är alltså inte en moské, utan en muslimsk helgedom byggd till Templets åminnelse. Det är således direkt löjeväckande att påstå att Israel försöker underminera och förstöra al-Aksa-moskén: ett tredje tempel skulle lätt kunna byggas på den plats där guldkupolen står idag utan att frånta denna moské något av dess blygråa glans. Nu har emelletid Staten Israel inga sådana planer och har aldrig haft det, så resonemanget är inte ens hypotetiskt, men det är ändå värt att påpeka den totala förvirringen som råder kring konfliktens mest fundamentala aspekter.)

Anklagelsen att judar försöker underminera eller till och med riva al-Aksa-moskén har framförts av muslimska företrädare sedan slutet av 1920-talet och har alltid resulterat i muslimskt våld mot judar. I augusti 1929 var det denna anklagelse som utlöste Hebron-massakern, då 67 judar mördades. Otaliga judar har sedan dess fått sätta livet till för att muslimska ledare har påstått att judar planerar att angripa al-Aksa-moskén. Anklagelsen är lika absurd idag som den var 1929, men precis som för 88 år sedan vet det muslimska ledarskapet exakt hur det kan utnyttja påståendet för att sätta press på det judiska ledarskapet. En förfärande andel av den palestinska befolkningen är därför sedan länge övertygad om att al-Aksa-moskén är i fara: den så kallade al-Aksa-intifadan är till och med uppkallad efter denna vanföreställning. De tre arabisk-israeliska terroristerna som utförde fredagens terroristattack var, inte helt oväntat, infekterade med samma feberdrömmar. Istället för att försöka lugna ner de våldsamma stämningarna gör nu både Wakfen och den palestinska myndigheten allt för att underblåsa dem: Morden på två israeliska polismän utnyttjas för att än en gång påstå att judarna försöker förstöra al-Aksa.

Paul Widen

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 635013Läsningar totalt:
  • 91Läsningar idag:
  • 508520Besökare totalt:
  • 62Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen