Nyheter

1 2 3 76

Bedrägeriåtal mot Sara Netanyahu

Sara och Binyamin Netanyahu (foto: Kobi Gideon GPO)

Israels justitiekansler Avichai Mandelblit uppgav på fredagen att han avser väcka åtal mot Sara Netanyahu, premiärminister Binyamin Netanyahus fru, för bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Enligt ett utkast till åtalet ska Sara Netanyahu regelbundet ha beställt mat på skattebetalarnas bekostnad från lyxkrogar i Jerusalem till sig och sin familj, trots att premiärministerns residens har en heltidsanställd kock. De olagliga utgifterna ska sammanlagt ha uppgått till motsvarande 800 000 kr.

Innan åtal formellt väcks kommer justitiekanslern att förhöra Netanyahu, liksom även Ezra Saidoff, före detta vice generaldirektör för premiärministerns kansli, som misstänks vara medskydlig till förskingringen.

Samtidigt som åtalsplanerna offentliggjordes uppgav justitiekanslern att han hade beslutat att inte väcka åtal mot Sara Netanyahu i flera andra fall av misstänkt förskingring av statliga medel, bland annat för möbelinköp och för privat vård för hennes far. Beslutet togs med hänvisning till bristande bevisning.

Redan på torsdagskvällen, när rykten om åtalsplanerna började florera i israelisk media, tog Binyamin Netanyahu sin fru till försvar på Facebook, där han skyllde utgifterna på Menny Naftali, en före detta anställd vid premiärministerns residens som hade ansvar för hushållet 2011 och 2012. Enligt Netanyahu ska matutgifterna ha skjutit i höjden när Naftali tillträdde, för att sedan nästan halveras efter att han avgick/fick sparken. På fredagen fortsatte Netanyahu försvarstalet för sin fru och hävdade att det nu aktuella åtalet kommer att läggas ner så fort domstolen sätter sig in i det.

Samtidigt som Sara Netanyahus juridiska bekymmer nu eskalerar tyder mycket på att separata åtal även kommer att väckas mot hennes man innan de judiska högtiderna inleds om mindre än två veckor. Premiärminister Netanyahu figurerar i två brottsundersökningar, den första gällande misstankar att han mottagit gåvor värda motsvarande över en halv miljon svenska kronor från Hollywood-producenten Arnon Milchan, och den andra gällande hemliga förhandlingar mellan Netanyahu och Arnon Mozes, ägaren till Israels näst största dagstidning Yediot Acharonot. Förhandlingarna ska ha gått ut på att försöka minska den Netanyahu-vänliga tidningen Israel Hayoms marknadsandelar, i utbyte mot att Yediot Acharonot tonar ner sin hårda linje mot Netanyahu. Brottsundersökningarna inleddes redan i januari i år men har successivt ökat i omfattning och djup och därför ännu inte resulterat i åtal. Samtidigt pågår ytterligare en brottsundersökning i vilken Netanyahu formellt inte delgivits misstanke om brott, men där flera personer med mycket nära band till premiärministern figurerar. Denna undersökning gäller mutbrott i samband med inköp av militära ubåtar och sjöfarkoster, inköp som Israels försvarsmakt motsatte sig. Även i detta fall förväntas justitiekanslern väcka åtal inom två veckor, varefter det blir klart om och i så fall hur mycket Netanyahu kände till i den omfattande muthärvan.

Binyamin Netanyahu nekar bestämt till brott och hävdar att det intensiva mediaintresset för han och hans frus juridiska bekymmer är ett led i en koordinerad kampanj med syfte att avsätta honom. Han tillbakavisar även alla krav på avgång, trots att han själv uppmanade den dåvarandra premiärministern Ehud Olmert att avgå när denne var föremål för en brottsundersöning för 10 år sedan.

Paul Widen

Jerusalem

Israelisk bombräd mot syrisk kemvapenfabrik

Ett israeliskt F-35I stridsflygplan under en övning (foto: IAF)

Under natten till torsdagen gick israeliska stridflygplan till attack mot en syrisk militärbas nära staden Masyaf. Uppgifterna kommer från den syriska militären men har varken bekräftats eller dementerats av Israel. Attacken ska ha resulterat i minst två dödsoffer och orsakat omfattande materiella skador. Enligt oberoende källor var målet för attacken ett militärt forskningsinstitut där den syriska militären utvecklade och förvarade avancerade raketer och kemvapen.

Tidpunkten för attacken är mycket talande, då den skedde nästan på dagen tio år efter att Israel bombade Syriens kärnreaktor i Deir ez-Zor den 6 september 2007. Den attacken satte punkt för syriens kärnvapenprogram, som hade utvecklats i hemlighet med ekonomisk hjälp från Iran och teknisk hjälp från Nordkorea. Dagens attack bör också ses mot bakgrund av att FN igår offentliggjorde en rapport som utpekade den syriska regimen som ansvarig för kemvapenattacken i Khan Shaykhun den 4 april i år, då närmare 100 människor dödades och 500 skadades. Attacken väckte mycket starka reaktioner i Israel, där de fasansfulla bilderna på ihjälgasade människor fick många att dra paralleller till Förintelsen. Mycket tydde redan då på att det var den syriska regimen som låg bakom attacken, trots kategoriska förnekanden från det syriska ledarskapet. Att Israel valde att bomba den militärbas där den syriska regimen utvecklar och förvarar sina kemvapen dagen efter att FN-rapporten om Khan Shaykun offentliggjordes kan förstås vara en slump, men flera experter tolkar det som en moralisk markering, bland andra Amos Yadlin, före detta chef för Israels militära underrättelsetjänst. ”Om attacken genomfördes av Israel skulle det vara en prisvärd och moralisk handling av Israel mot slakten i Syrien”, skrev han på Twitter.

Torsdagens attack utmärker sig på flera sätt i jämförelse med andra preemptiva attacker mot Syrien som har tillskrivits Israel de senaste åren. Tidigare attacker har uteslutade riktats mot den libanesiska terroristorganisationen Hizballahs installationer i landet. Den nu aktuella attacken riktades istället mot en syrisk militärbas, något som ökar risken för en syrisk vedergällningsattack. Vidare utfördes attacken i ett område som omfattas av den vapenvila som nåddes mellan USA och Ryssland i mitten av juli, vilket visar att Israel inte uppfattar sig som bunden vid detta avtal. Slutligen visar attacken att det ryska luftvärnssystemet S-300 inte utgör något hinder för det israeliska flygvapnet. Den syriska regimen var noga med att poängtera att de israeliska flygplanen avfyrade sina missiler medan de befann sig över libanesiskt luftrum, mer än 40 kilometer från Masyaf, i ett illa dolt försök att förklara varför det avancerade ryska luftvärnssystemet inte utlöstes. Andra källor uppger dock att de israeliska flygplanen befann sig långt inne på syriskt territorium och helt obehindrat kunde bomba sönder den syriska kemvapenanläggningen.

Paul Widen

Jerusalem

Spänd stämning i Jerusalem inför fredagsbönen

Tidigt i torsdags morse tog israelisk polis bort de övervakningskameror och andra kvarvarande säkerhetsanordningar kring Templetberget/ Haram al-Sharif i Jeursalem som hade installerats efter den dödliga terroristattacken den 14 juli. Några dagar tidigare hade de nyinstallerade metalldetektorerna vid områdets ingångar monterats ner, men trots denna kapitulation från Israel sida fortsatte den muslimska bojkotten av området. Den muslimska bönen förrättades istället i protest på gatorna utanför Tempelberget/ Haram al-Sharif, vilket vid upprepade tillfällen urartade i skärmytslingar mellan muslimer och israelisk polis. I förhoppning att slutligen återställa lugnet beslutade därför Israel att även ta bort de nyinstallerade övervakningskamerorna och andra säkerhetsanordningar som användes som förevändning för den fortsatta bojkotten. Efter några timmars spänd väntan under torsdagen meddelande slutligen Wakfen, den muslimska myndigheten som förvaltar Tempelberget/ Haram al-Sharif, samt den palestinska myndigheten i Ramalla att alla villkor man framfört till Israel hade uppfyllts och att bojkotten därmed var hävd.

Tusentals segerjublande muslimer tågade därefter upp på moskéområdet, vilket genast urartade i sammandrabbningar med israelisk polis. Över hundra människor uppges ha skadats i oroligheterna i och omkring Tempelberget/ Haram al-Sharif under torsdagseftermiddagen. Senare samma dag, efter den sista muslimska bönen för dagen, valde ett hundratal unga palestinier uppe på moskéområdet att inte lämna platsen för natten, trots uppmaningar från både Wakfen och israelisk polis. Istället försökte de barrikadera sig inne i al-Aksamoskén, dit israelisk polis till slut gick in för att gripa dem. Enligt palestinska källor uppgick antalet gripna till över 100.

Fredagsbönen är veckans religiösa höjdpunkt för muslimer. I al-Aksamoskén lockar den vanligtvis till sig flera tusen människor. De två gångna veckornas oroligheter har ökat risken för att fredagsbönen urartar i sammandrabbningar. Israel har extrainkallat tusentals poliser till Jerusalem för att bevara ordningen, och polischefen Yoram Halevi uppmanade under torsdagseftermiddagen muslimer att hörsamma sitt eget ledarskap och inte utmana polisen. ”Alla som försöker skada polisen eller andra medborgare ska inte förvånas om detta resulterar i dödsoffer och skadade demonstranter”, förklarade han.

Paul Widen

Israel tar bort metalldetektorerna från Tempelberget

Klippdomen på Tempelberget i Jerusalem.

Israels säkerhetskabinett uppgav tidigt i tisdags morse att man hade beslutat att ta bort metalldetektorerna vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif som installerades för lite mer än en vecka sedan. Tillkännagivandet kom bara några timmar efter att Israel evakuerade hela sin ambassadpersonal från Jordanien, däribland en säkerhetsanställd som i söndags eftermiddag var inblandad i en våldsam incident inne på det israeliska ambassadområdet i Amman. Israels militärcensur förbjöd all rapportering i Israel om incidenten tills tidigt i måndags morse, men internationell arabisk media uppgav redan i söndags kväll att två personer hade skjutits till döds ”nära Israels ambassad”. Händelsen inträffade under söndagseftermiddagen när en 17-årig jordansk hantverkare skulle montera ihop möbler inne på ambassadområdet och plötsligt gick till attack med en skruvmejsel mot en israelisk ambassadanställd, som råkade vara säkerhetsansvarig på ambassaden och därför beväpnad. I självförsvar sköt han ihjäl 17-åringen och ytterligare en jordansk medborgare som befann sig på platsen. Svårt skadad fördes därefter den israeliske säkerhetsanställde till ett sjukhus i Amman, där jordansk militär i sedan kvarhöll honom trots att han omfattades av diplomatisk immunitet. Detta utlöste i sin tur den värsta diplomatiska krisen mellan Israel och Jordanien på 20 år. Israel krävde att den säkerhetsanställde villkorslöst skulle få lämna Jordanien, medan Jordanien krävde att Israel först skulle ta bort metalldetektorerna vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif. Intensiva diplomatiska förhandlingar under måndagen resulterade till slut i att den säkerhetsanställde tillsammans med hela den israeliska ambassadpersonalen mycket hastigt lämnade Jordanien sent på måndagskvällen. I utbyte krävde alltså Jordanien att Israel skulle ta bort de kontroversiella metalldetektorerna, vilket Israels regering några timmar senare tillkännagav att man skulle göra. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu förnekade att händelserna var sammankopplade och hävdade istället att beslutet att ta bort metalldetektorerna gjordes på inrådan av israeliska säkerhetsorgan. Nästan allt tyder dock på att Jordanien effektivt utnyttjade den dödliga incidenten på Israels ambassad i Amman för att tvinga Israel att tänka om beträffande de nya säkerhetsrutinerna på Tempelberget/Haram al-Sharif.

Nyheten att metalldetektorerna kommer att tas bort mottogs med stor glädje bland muslimer i Jerusalem, som tolkade beslutet som ett israeliskt nederlag. Segerjubel i närheten av Tempelberget/Haram al-Sharif på natten mellan måndagen och tisdagen urartade i konfrontationer med israelisk polis, men inga allvarliga skador har hittills rapporterats.

Israels regering uppger att metalldetektorerna kommer att ersättas med andra säkerhetsåtgärder, bland annat högupplösta säkerhetskameror som kan avslöja dolda föremål under kläderna. Motsvarande 250 miljoner kronor har öronmärkts för att säkerställa området, ett arbete som väntas bli färdigt vid årsskiftet.

Det återstår att se om Israels beslut att ta bort metalldetektorerna kommer att lugna den uppiskade stämningen i Jerusalem och på Västbanken eller om vreden nu istället kommer att riktas mot de nyinstallerade säkerhetskamerorna.

Paul Widen

1 2 3 76
Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 650371Läsningar totalt:
  • 127Läsningar idag:
  • 521937Besökare totalt:
  • 120Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen