Nyheter

1 2 3 74

Den palestinska myndighetens ”sociala ansvar”

Jared Kushner och Mahmoud Abbas i Ramalla den 22 juni 2017 (foto: Vita Huset).

Under den gångna veckan har två högt uppsatta amerikanska representanter, Jason Greenblatt och Jared Kushner, besökt Israel och den palestinska myndigheten för att försöka få parterna att enas om att återuppta direkta fredsförhandlingar. Greenblatt, som är president Donald Trumps speciella sändebud för internationella förhandlingar, anlände den 19 juni och åkte direkt från flygplatsen till familjen Malkas hem, vars dotter Hadas Malka mördades i en terroristattack i Jerusalem för en vecka sedan. ”Idag framförde jag mina kondoleanser till Hadas Malkas familj. Hon mördades av terrorister. Detta våld är outhärdligt!” skrev han på Twitter.

Två dagar senare anlände Jared Kushner, president Trumps mellanösternrådgivare (och svärson), som också han valde att åka direkt från flygplatsen till familjen Malka för att personligen framföra den amerikanska presidentens deltagande i sorgen. De båda representanternas kondoleansbesök var inte bara en formalitet, utan en tydlig markering att USA tar palestinsk terrorism och våldsuppvigling på största allvar. Ämnet stod därför högt på dagordningen under deras möten med den palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas och hans chefsförhandlare Saeb Erekat, enligt flera källor som citeras i israelisk media.

Israel har länge uppmärksammat och fördömt den palestinska myndighetens våldsuppvigling, till en i övervägande del likgiltig omvärld. De få halvhjärtade fördömanden som har hörts från världssamfundet har i princip aldrig åtföljts av negativa konsekvenser för det palestinska ledarskapet som är ansvarigt för våldsuppviglingen. De senaste månaderna har dock Israels regering förenklat budskapet till det dagsaktuella 140-teckenformatet: ”President Abbas: sluta förgifta de palestinska ungdomarnas sinnen. Undervisa fred, inte terror”, skrev exempelvis premiärminister Binyamin Netanyahu på Twitter samma dag som Jason Greenblatt anlände från USA. Kravet från israeliska företrädare är alltså mycket enkelt, konsekvent och kompromisslöst: den palestinska myndighetens våldsuppvigling måste upphöra, både i form av glorifiering av terrorister och i de makabra utbetalningarna av löner till dömda terrorister som sitter i israeliska fängelser, vars ersättning är högre ju fler människor de har mördat.

Ingen sansad människa kan med bevarad trovärdighet opponera sig mot Israels krav, vilket nyligen bevisades av att Norge krävde att den palestinska myndigheten skulle betala tillbaka biståndspengar som hade använts för att bygga ett kulturcenter på Västbanken uppkallat efter Dalal Mughrabi, en palestinsk terrorist som deltog i en den dödligaste terroristattacken i Israels historia, den såkallade kustvägsmassakern, som krävde livet på 38 israeliska medborgare, däribland 13 barn. Norge är inte känt för att bruka rusa till Israels försvar, men när regeringen i Oslo konfronterades med bilder på kulturcentret, där loggan tillhörande Norges diplomatiska representant till den palestinska myndigheten är fullt synlig intill massmörderskan Mughrabis namn, reagerade man med sällan skådad kraft och krävde att den norska loggan skulle tas bort och att pengarna skulle betalas tillbaka. Man förklarade också att inga mer biståndspengar kommer att betalas ut till de två palestinska organisationer (som lyder under den palestinska myndigheten) som ligger bakom projektet förrän man har etablerat tillfredsställande procedurer som garanterar att situationen aldrig kommer att upprepas.

Även om Israel kräver att den palestinska myndigheten upphör med utbetalningen av löner till alla palestinska terrorister i israeliska fängelser har man inte formellt uppställt detta som ett villkor för att återuppta fredssamtalen. När Greenblatt och Kushner besökte Ramalla valde de därför att mildra tonen något och bara begära att den palestinska myndigheten upphör att betala lön till de omkring 600 palestinska terrorister i israeliska fängelser som är dömda för mord. Den palestinska myndigheten uppges dock konsekvent ha avvisat alla förslag på att upphöra utbetalningen av löner. Saeb Erekat menade att de israeliska kraven bara är en avledningsmanöver, en nypåhittad ursäkt för att undvika fredssamtal (trots att Israel alltså inte har uppställt detta eller något annat som ett villkor för fredssamtal). Mahmoud Abbas uppgav för sin del att löneutbetalningarna till terrorister är en del av den palestinska myndighetens ”sociala ansvar”, ett påstående som har upprepats av flera palestinska företrädare den senaste tiden. I början av maj gick Fatah-företrädaren Rawhi Fattouh så långt som att hävda att löneutbetalningarna främjar fred. Ja, du läste rätt: löneutbetalningar till palestinska terrorister främjar fred. Fattouh menade nämligen att löneutbetalningarna är ett sätt att förebygga att de dömda terroristerna ansluter sig till ”IS eller någon annan extremistisk grupp”. Att upphöra utbetalningarna skulle alltså enligt honom leda till ökad extremism; att fortsätta utbetalningarna gör att terroristerna förblir lojala till den palestinska myndigheten, vilket ger freden en chans.

Rawhi Fattouhs resonemang illustrerar på ett utmärkt sätt den palestinska myndighetens mest effektiva utpressningsvapen: Après nous, le déluge, dvs. att alternativet till den palestinska myndigheten är kaos. Att man har lyckats övertyga världssamfundet om detta bevisas av det mångmiljarbistånd som man överför till den palestinska myndigheten varje år. Den nya amerikanska administrationen har dock valt att kraftfullt motsätta sig denna utpressning och flera andra länder har visat att de också har fått nog av det palestinska resonemangets förvrängda logik.

Paul Widen

Jerusalem

Israelisk gränspolis knivhuggen till döds i Jerusalem

Hadas Malka הי״ד

En israelisk gränspolis knivhöggs till döds och ytterligare fyra personer skadades på fredagskvällen i två koordinerade terroristattacker strax utanför gamla stan i Jerusalem. Två palestinska terrorister beväpnade med knivar och en hemmagjord automatpistol öppnade först eld mot en gränspolispatrull strax öster om Damaskusporten. En tredje palestinsk terrorist som befann sig närmare Damaskusporten attackerade sedan en tillskyndande gränspolis med kniv. Samtliga tre terrorister sköts ihjäl under loppet av attacken.

Den dödade gränspolisen har identifierats som Hadas Malka, 23 år gammal. Två av de skadade personerna var poliskollegor till dödsoffret, medan de två andra skadade var araber boende i östra Jerusalem som råkade befinna sig på platsen. De skadades tillstånd beskrivs som icke livshotande.

Terroristerna som utförde attacken, Adel Ankush, 18 år gammal, Asama Ahmed Atta och Bra’a Salah, båda 19 år gamla, var hemmahörande i samhället Deir Abu-Mashal utanför Ramalla på Västbanken.

Sent på fredagskvällen tog terroristorganisationen IS på sig ansvaret för attacken. De palestinska terroristorganisationerna Hamas och PFLP tog också på sig ansvaret, men enligt den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet finns det inget som i nuläget tyder på att de tre terroristerna utförde gårdagens attack på order av någon organisation. De tycks istället ha agerat självständigt.

Den palestinska myndigheten har ännu inte kommenterat terroristattacken. Däremot har det styrande Fatah-partiet fördömt dödsskjutningen av de tre förövarna, vilket beskrivs som ett ”krigsbrott”. Uttalandet, i kombination med avsaknaden av ett officiellt palestinskt fördömande, har kritiserats hårt av israeliska företrädare.

Paul Widen

Jerusalem

USA:s ambassad förblir i Tel Aviv

USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Binyamin Netanyahu (foto: Amos Ben Gershom, GPO)

USA:s president Donald Trump aktiverade idag en dispensklausul i den amerikanska lag från 1995 som föreskriver att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem. Dispensklausulen ger presidenten rätt att skjuta upp implementeringen av lagen i sex månader om han bedömer att en ambassadflytt skulle skada nationens säkerhet. Trump har alltså precis som samtliga sina föregångare sedan Bill Clinton beslutat att låta USA:s ambassad förbli i Tel Aviv. Han har därmed också brutit mot sitt eget vallöfte, då han under sin valkampanj vid upprepade tillfällen lovade att ambassadflytten var bland det första han ämnade förverkliga efter att ha flyttat in i Vita Huset. Både George W. Bush och Barack Obama lovade emellertid också att flytta ambassaden under sina respektive valkampanjer, för att sedan avstå när de väl kom till makten, vilket gör att få seriösa bedömare förvånades av dagens beslut.

I samband med att beslutet offentliggjordes utfärdade Vita Huset ett pressmeddelande som förklarade att beslutet inte ska tolkas som en reträtt från presidentens stöd för Israel eller från alliansen mellan de båda länderna. Beslutet togs för att maximera chanserna att framgångsrikt nå en förhandlingslösning mellan Israel och palestinierna. Ambassadflytten är dock fortfarande aktuell, hette det i pressmeddelandet, och är bara en fråga om när, inte om.

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu utfärdade ikväll ett kort pressmeddelande i vilket han uttryckte sin besvikelse över Trumps beslut, samtidigt som han tackade för presidentens uttalade stöd för Israel och hans utfästelse att flytta ambassaden vid ett senare tillfälle. Reaktionen var även dämpad från det republikanska partiets Israel-avdelning, trots att denna fråga spelade en avgörande roll för många amerikanska väljare som är bosatta i Israel. Det återstår att se vilka reaktioner Trumps beslut kommer att få bland andra och betydligt större amerikanska väljargrupper för vilka ambassadflytten står högt upp på prioriteringslistan.

Trots att Netanyahu alltså sade sig vara besviken att den amerikanska ambassadflytten än en gång skjuts på framtiden finns det mycket som tyder på att han ikväll drar en lättnadens suck. Om Trump inte hade aktiverat dispensklausulen vore det nämligen mycket troligt att säkerhetsläget i Israel skulle ha försämrats drastiskt och mycket fort. Netanyahu är en politiker som eftersträvar status quo i alla frågor som inte är livsavgörande, vilket gör det svårt att tro att han skulle välkomna en destabilisering av säkerhetsläget i utbyte mot den symboliska seger som en ambassadflytt vore.

Starka åsikter och känslor präglar ofta debatten om Jerusalems status, men till syvende og sist påverkas inte Israels kontroll över staden av var USA och resten av världssamfundet förlägger sina ambassader. I Israel är man medveten om detta, vilket förklarar varför många här bemöter Trumps beslut idag med en besviken axelryckning.

Paul Widen

Jerusalem

Donald Trump vid Västra Muren

USA:s president Donald Trump vid Västra Muren (foto: Israel Bardugo)

Donald Trump blev på måndagen den första sittande amerikanska presidenten att besöka Västra Muren i Jerusalem. Ett enormt israeliskt säkerhetspådrag, bland annat en flera timmar lång avstängning av hela Gamla Stan, möjliggjorde det korta besöket. Det stora torget framför Västra Muren var tömd på folk när Trump anlände tillsammans med sin fru Melania och dottern Ivanka. Som väntat var inga israeliska politiska representanter närvarande, vilket tog den diplomatiska udden av händelsen. Trumps besök var inte avsett som ett politiskt ställningstagande och med tanke på hur svårt det är för en politiker att göra någonting i Jerusalem utan att det tolkas som ett politiskt ställningstagande måste besöket vid Västra Muren betraktas som en stor succé. Utan att förolämpa den palestinska sidan utfördes en symbolisk gest som uppskattades djupt av den israeliska sidan.

Donald Trump själv tycks ha tagit starkt intryck av besöket, då han lät byta sin header-bild på Twitter till en bild där han står och ber vid Västra Muren. Om denna bild överlever som header-bild längre än hans 28-timmarsbesök i Israel återstår att se, men det är anmärkningsvärt att USA:s president har valt att profilera sig på det sättet.

Paul Widen

Jerusalem

1 2 3 74
Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 615483Läsningar totalt:
  • 101Läsningar idag:
  • 493955Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen